fbpx
 

LifeΝαρκισσιστική κακοποίηση | Create the Life You Desire

Στόχος να σε σαγηνεύσουν. Να σ’ αιχμαλωτίσουν στα δίχτυα τους, να σε παγιδεύσουν. Ξέρουν να το κάνουν πολύ καλά. Μεθοδικά. Χωρίς πιέσεις και βιασύνες για να μη το βάλεις στα πόδια και φύγεις. Καθόλου απίθανο να ερωτευτείς, εφόσον απολαμβάνεις τη συντροφιά τους, τη γοητεία τους, την εξυπνάδα τους. Περιποιητικοί, τις περισσότερες φορές επαγγελματικά πετυχημένοι, γοητευτικοί, ετοιμόλογοι, γνωρίζοντας πως θα σε κερδίσουν και ξέροντας τι θες ν’ ακούσεις. Και στη αρχή θ’ ακούσεις ακριβώς αυτά που ονειρεύεσαι. Και φυσικά υπάρχουν και γυναίκες νάρκισσοι, όμως στην πλειονότητα η διαταραχή εμφανίζεται σε άντρες.

Όμορφο να χάνεις λίγο το μυαλό σου από έρωτα. Εκείνες τις πρώτες στιγμές που ο έρωτας κορυφώνεται, κάπου εκεί αρχίζουν τα πρώτα σημάδια. Ο έρωτας τυφλώνει λένε. Ίσως και να συμβαίνει. Κάπου εκεί λοιπόν που όλα τα βλέπεις τέλεια κι έχεις αρχίσει να μην βλέπεις καθαρά, κάπου εκεί αρχίζουν να σ’ απομακρύνουν απ’ τους πάντες. Σαν όλοι να μην είναι καλοί, σαν όλοι να θέλουν το κακό σου, σαν η δουλειά σου να μην σου αξίζει, σαν οι φίλοι να σε ζηλεύουν. Και κάπου εκεί στον έρωτά σου, καλείσαι ν’ αναγνωρίσεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν μπορεί όλοι να ‘ναι σκάρτοι. Κάτι συμβαίνει! Μπορείς να το συνειδητοποιήσεις;

Υπάρχουν σημάδια, πλεγμένα με γοητεία, φροντίδα, ακόμα και έρωτα. Αν σου περάσει απ’ το μυαλό να κάνεις τις πρώτες σκέψεις ότι κάτι δεν πάει καλά, να τολμήσεις να τους αμφισβητήσεις, τότε αρχίζεις να βλέπεις την άλλη τους πλευρά. Ποιος νάρκισσος μπορεί να διαχειριστεί την αμφισβήτηση; Θα δώσει την καλύτερη παράσταση για να πάρει αποδοχή, μ’ αποτέλεσμα ν’ αμφισβητείς για τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν δεν αναγνωρίσεις τα σημάδια και δε φύγεις χιλιόμετρα μακριά, μέρα με τη μέρα θα βιώνεις τη ματαίωση.

Είναι αρκετά τα σημάδια, φτάνει να παρατηρείς έγκαιρα και να μη δικαιολογείς. Τεράστιο «εγώ», με μόνιμη ανάγκη τους ν’ αναζητούν επιβράβευση. Πάντα φταίνε οι άλλοι, ενώ η κριτική δεν είναι αποδεκτή, εφόσον τα κάνουν όλα τέλεια. Εστιάζουν στην επιφάνεια, στην εικόνα που προβάλουν, έχοντας ρηχά συναισθήματα. Χειριστικοί, σκληροί, υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν να γίνουν εκδικητικοί. Η ενσυναίσθηση είναι άγνωστη για τους νάρκισσους κι όσο περνάς χρόνο δίπλα τους θα νιώσεις μοναξιά, γιατί στην πραγματικότητα δεν θα σε γεμίσουν ποτέ συναισθηματικά. Δεν ξέρουν ν’ αγαπούν κανέναν, πέρα απ’ τον εαυτό τους. Τα «θέλω» τους αλλάζουν καθημερινά, πράγμα που θα σε κάνει να μη βρίσκεις τρόπο να τους ευχαριστήσεις.

Έχοντας δίπλα σου ένα σύντροφο με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση, που κακοποιείσαι συναισθηματικά και μέσα απ’ τη σχέση στόχος τους είναι να μηδενίσεις την αυτοεκτίμησή σου. Να παραδοθείς άνευ όρων! Καλείσαι να υπακούς και ν’ ευχαριστείς το ταίρι σου, αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές σου αξίες.

Και φυσικά δεν ευχαριστιούνται ποτέ. Όσο πιο πολύ χάνεις τον εαυτό σου, αμφιβάλεις για σένα, τόσο πιο πολύ σε χειραγωγούν κι ανεβάζουν τις απαιτήσεις. Το στοίχημά τους είναι να καταπατάς τα όριά σου. Να καταλαμβάνουν όλο το χώρο στην προσωπική σου ζωή και να μην αφήνουν ούτε χαραμάδα για να μπει φως.

Η βέλτιστη λύση είναι να φύγεις και να μη γυρίσεις ούτε το βλέμμα σου πίσω. Δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας για να σε ξεγελάσουν και να πεισθείς ότι είσαι δίπλα στο ιδανικό ταίρι, γιατί βαθιά μέσα τους αυτό πιστεύουν.

Είναι προσωπικότητες που σπάνια θ’ αναγνωρίσουν το πρόβλημα κι αυτός είναι και ο λόγος που δύσκολα θ’ απευθυνθούν σ’ έναν ειδικό για να τους βοηθήσει, γιατί στην ουσία αγαπούν τον εαυτό τους και δεν θέλουν ν’ αλλάξουν. Μόνο με χρόνια ψυχοθεραπείας μπορούν να δουλέψουν τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς τους, όμως δύσκολα θα την επιλέξουν. 

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη

Γράψε σχόλιο

Το Email σου δεν δημοσιεύετε. Συμπλήρωσε τα πεδία με *

Ακολούθησέ μας στα Social Media:

Ακολούθησέ μας στα Social Media: